15 let od tisícileté vody: pomoc Diakonie v roce 2002 a dnes

15 let od tisícileté vody: pomoc Diakonie v roce 2002 a dnes

Jedny z nejničivějších záplav historie postihly Českou republiku přesně před 15 lety, v srpnu 2002. Do odstraňování následků povodňových škod se zapojila i Diakonie ČCE, která na různá postižená místa vyslala více než 1000 dobrovolníků a rozdělila 30 milionů korun z povodňové sbírky. Dnes Diakonie organizuje unikátní program „Odolná obec“, jehož cílem je připravit obce na mimořádné události. Zapojily se i ty, jež byly při povodních v posledních letech postiženy nejvíce.

V roce 2002 postihly Českou republiku mohutné záplavy, nejničivější od roku 1845. O život přišlo 17 lidí, v celorepublikovém měřítku bylo postiženo téměř 10 % obcí a přímo či nepřímo povodeň zasáhla celou jednu pětinu obyvatel České republiky. Letos v létě tomu je 15 let od této katastrofální události. Do následné pomoci se zapojila i Diakonie Českobratrské církve evangelické. Do terénu tehdy vyslala přes 1000 dobrovolníků, kteří odstraňovali následky povodní přímo v postižených oblastech. K této činnosti jim poskytla komplexní servis včetně vybavení pracovními nástroji či ochrannými pomůckami, zajistila hygienické zázemí, stravování a ubytování.

Pomáháme dál

V roce 2011 v rámci Diakonie vzniklo Středisko humanitární a rozvojové spolupráce, to je připraveno okamžitě zasáhnout při povodních a stará se také o vzdělávání a motivaci více než 600 dobrovolníků. K dispozici má Diakonie též několik desítek sociálních pracovníků ze svých středisek, kteří jsou vyškoleni v krizové intervenci. V případě povodně jsou připraveni uvolnit se ze své běžné práce a spolu s techniky provádět monitoring v zasažených domácnostech. Zapojujeme se také do společného plánování pomoci při příštích povodních s dalšími neziskovkami i záchrannými složkami.

Odolná obec předchází následkům povodní i sucha

Nejde však jen o napravování následků povodní, je rovněž důležité se na podobné události připravit. Proto Diakonie spustila unikátní projekt Odolná obec, který pomáhá obcím předcházet následkům mimořádných událostí, jako jsou povodně, sucha či rozsáhlé výpadky elektřiny (tzv. blackout).

Na to se nedá zapomenout

Na pomoc Diakonie vzpomíná paní Alena z Litoměřic: „Diakonie mi pomohla po všech stránkách. Jak pracovně, tak i psychicky. Ta pomoc byla obrovská, to se nedá zapomenout,“ říká Alena Huňková, která bydlí v malém domku v Nových Kopistech. V roce 1954 ho postavil její tatínek, který zemřel krátce poté, co dům splatil. Později pochovala i maminku a v domku od té doby žije sama.

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!