Co nám hurikán Harvey říká o změně klimatu

Co nám hurikán Harvey říká o změně klimatu

V Texasu řádí hurikán Harvey a v amerických médiích se diskutuje o tom, jak k jeho ničivému rozsahu přispěla klimatická změna. I mezi politiky se totiž najdou hlasy, které vztah mezi změnou klimatu a extrémním počasím zpochybňují. Přinášíme vám stručné shrnutí toho, co nám podle vědců události v Texasu říkají o klimatické změně.

Klimatická změna doslova „vyživuje“ čím dál více bouří do tzv. superbouří. Jednou z nich je i Harvey. V Americe ho přirovnávají k baseballistovi na steroidech, který láme rekord za rekordem. A nikdy nevíte, kdy díky steroidům přidá další home run. Harvey je druhá pětsetletá superbouřka za 16 let a čtvrtá stoletá dešťová bouřka od jara 2017. Národní služba pro předpověď počasí musela dokonce upravit vlastní stupnici vyjadřující intenzitu srážek, aby mohla pokrýt tak rozsáhlé nepředvídatelné srážky.

 

Vyšší teplota moře a rychlejší vypařování

A jak se na tom celém podílí globální oteplování? Prvořadým zdrojem energie víru je teplo uvolněné z kondenzujících vodních par, takže čím teplejší oceán, tím silnější hurikán. Také vypařování se vlivem globálního oteplování zrychluje a to je další živná půda pro hurikány, které pohltí páry nasycené vodou. Ty jsou následně přeměněny zpět na vodu a dopadají na zem v podobě intenzivních dešťových srážek. Pokud bude současný trend oteplování pokračovat, můžeme očekávat silnější a větší bouře. 

 

Těžký úkol pro meteorology

Bouře se stávají silnější a větší v mnohem kratším čase, než tomu bylo před 25 lety. Je tak těžké je včas předpovědět a není ani dostatek času na vydání varování a následnou evakuaci. Takové události budou v budoucnu čím dál méně předvídatelné a jejich dopady neznámé. Hurikán Harvey se ani nedá přesně zařadit do tabulek, které symbolizují, o jak silnou bouři se jedná. A do budoucna tomu nebude lépe. Celou problematiku skvěle shrnul vědec Michael Mann na svém Facebooku. V češtině se více dočtete tady.

Na závěr je potřeba ještě zmínit, že už nyní se jedná o největší bouři, kterou kdy Houston viděl. Nicméně to pravděpodobně není vše, další dešťové srážky mají přijít s následujícími dny.

Obrazem: Harvey a klimatická změna

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!