Připravujeme školáky na rizika povodní

Připravujeme školáky na rizika povodní

Počet mimořádných událostí, které ze dne na den ponechají miliony lidí  bez střechy nad hlavou, se v posledních letech zvyšuje. Přestože Česká republika má jakési geografické privilegium a nemusí bojovat s hurikány, několika měsíčními suchy či sesuvy půdy, i sem dorazil význam budování odolnosti a preventivních opatření proti případným přírodním katastrofám, kterými jsou v našem prostředí nejčastěji povodně.

Při analyzování současných rizik v obci či hledání způsobů, jak se povodním a jejich následkům lépe bránit, vždy dáváme důraz na spolupráci s místními občany. Setkáváme se s lidmi, nasloucháme jejich zkušenostem a obavám. Při tom nevynecháváme ani ty nejmenší a pracujeme s místními školami. Děti povodně často ještě nezažily nebo si na ně nepamatují a spadají do nejzranitelnějších skupin obyvatel. Pokud je seznámíme s tím, co se může stát a  jaké jsou následky či příčiny takové mimořádné události, můžeme je lépe na záplavy připravit.

I proto v každé z  obcí a měst zapojených do projektu Odolná obec pořádáme ve spolupráci s místní školou projektové dny.  S našimi lektory se hravou formou  dětí ptáme, co si o tématu myslí, co už znají a učíme je základním dovednostem, jak správně na povodeň reagovat.

Při našich projektových dnech se věnujeme změně klimatu obecně a spolu s dětmi poznáváme, jaké jsou její příčiny způsobené činností člověka, jaké jevy v přírodě způsobuje (časté povodně, sucha, výkyvy teplot, vichřice aj.) a jak můžeme změnu klimatu zmírňovat.

Část projektového dne – pokud to počasí dovolí – realizujeme také venku. A tato část  je pro děti ještě hravější. Připomenou si, na která důležitá telefonní čísla se případně obrátit, které předměty si s sebou sbalit do evakuačního zavazadla, anebo si v týmech osvojí základy zdravovědy. Nechybí ani sportovně zaměřené soutěže jako je například běh v pláštěnkách a holínkách, při kterých si děti prověřují jak svojí fyzickou zdatnost, tak i dovednost spolupracovat.

 

V pátek 13. dubna, takovýto projektový den proběhl na Základní škole v Křešicích. Rádi  bychom proto  místní škole poděkovali za spolupráci. Naši lektoři a koordinátoři projektu připravili pro děti neobyčejný den plný aktivit, ze kterého si zároveň kromě zajímavých informací odnesly i omalovánky s tématikou povodní. Žáci v Křešicích patřili mezi živější, a i proto věříme, že se jim projektový den líbil. Podle fotek v galerii posuďte sami.

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!