Děti v Rudníku se učily o klimatických změnách a jejich dopadu

Děti v Rudníku se učily o klimatických změnách a jejich dopadu

Pro školáky z Rudníku jsme uspořádali projektový den na téma mimořádné události a změna klimatu, který se již dříve konal také ve Štětí a v Křešicích. Žáci měli možnost seznámit se s problematikou globálního oteplování a také se dozvěděli, jak se zachovat při mimořádných událostech, jako jsou povodně, vichřice či sucha.

A nebyla to žádná nuda. Hlavní snahou bylo žáky aktivně zapojit a o všech aspektech s nimi diskutovat. Děti měly nejprve možnost sdělit své představy o tom, co je vlastně extrémní počasí. Následně se rozdělily do skupin, ve kterých zjišťovaly, jak se zachovat, když přijde sucho, povodeň či vichřice.

Posléze se děti dozvěděly, jak souvisí extrémní počasí s globálním oteplováním, co vlastně klimatickou změnu způsobuje anebo jaká zvířata jsou tím ohrožena. Aby si děti situaci lépe představily, zahrály si hru na ledního medvěda, kdy lektor vytvořil z provazu pomyslnou ledovou kru, kterou lední medvědi potřebují ke svému životu. Kvůli globálnímu oteplování se kra postupně  zmenšovala až do chvíle, kdy se na kru už někteří z žáků nevešli.

Příčiny globálního oteplování se dětem vysvětlily pomocí krátkého videa pro děti v angličtině, u kterého se děti nejprve snažily přijít na to, co změnu klimatu způsobuje a jak je možné pokračování globálního oteplování zastavit.  Na video se můžete podívat i vy na tomto odkazu zde.

Osvojené znalosti mohly děti rovnou uplatnit, a to při tvorbě vlastních plakátů shrnujících, co se během projektového dne dozvěděly, tedy jaké jsou příčiny globálního oteplování a jak jim můžeme zamezit. Na závěr si děti plakáty vzájemně představily a vyplnily i krátký kvíz.

Děkujeme Základní škole Rudník za spolupráci při uspořádání projektového dne.

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!