Obyvatelé Rudníku mají svou povodňovou příručku

Obyvatelé Rudníku mají svou povodňovou příručku

V rámci projektu Odolná obec jsme tento měsíc vydali Příručku pro obyvatele Rudníku pro případ mimořádné události. Jejím úkolem je poskytnout během povodně rychle a přehledně všechny důležité informace. Děkujeme za cenné podněty občanů Rudníku a členů JSDH Rudník – Arnultovice, kteří se na vzniku příručky podíleli. A také Diakonii Katastrophenhilfe, za jejíž finanční podpory byla příručka vydána.  

Co příručka obsahuje?  

Najdete v  například kapitolu o povodňovém plánu Rudníku, který obsahuje veškeré informace o připravenosti obce na povodně. Zjistíte, na jakých místech jsou monitorovány vodní toky, jak funguje hlídková služba a kde můžete situaci sami sledovat, ať už online či přes jiné informační kanály. Příručka seznamuje také s činností povodňové komise Rudníku a uvádí kontakty na některé její zástupce    

Příručka nabízí také rady, jak se na mimořádnou událost co nejlépe připravit a jak v takové situaci postupovat, tedy kam uschovat dokumenty či cennosti, co vzít při evakuaci s sebou či jak zabalit evakuační zavazadlo. Příručka také popisuje nejlepší cesty zabezpečení nábytku, kdo může pomoci se stěhováním, na co nezapomenout před odchodem a jak bude zajištěna ochrana vašeho domova během vaší nepřítomnosti.   

Nechybí ani informace, jak pomoci spoluobčanům, zejména starším lidem, a na co nezapomenout v případě evakuace. Je dobré mít na paměti, jací lidé z vašeho okolí potřebují zvláštní péči, ať už se jedná o léky, zhoršenou mobilitu či cokoliv jiného.  

Příručka myslí rovněž na to, kam se během evakuace uchýlit, jak se na evakuaci preventivně připravit a co dělat při návratu domů. V této části jsou obzvlášť užitečné rady, na co myslet při kontrole stavu domu a jak jej vybavit po povodni, aby bylo případné odstraňování škod v budoucnu co nejjednodušší.  

Díky kombinaci osobních zkušeností a odborných poznatků je příručka jedinečným pomocníkem pro případ mimořádných událostí. Její hlavní přednost tkví v tom, že čtenáře seznamuje s náležitostmi kolem povodní od prevence přes průběh až po nápravu škod, a to včetně všech důležitých kontaktů. Její elektronickou verzi bude kdykoliv možné najít zde.  

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!