Kamýčtí se učili zachraňovat lidské životy

Kamýčtí se učili zachraňovat lidské životy

Pátek 24. září byl v Kamýku nad Vltavou věnován školení zdravotnické první pomoci pro zaměstnance úřadu městyse a pro kamýcké seniory. Již v 8 hodin ráno se slova ujala Lucie Pilnáčková, školitelka z PPživě. První pomoc živě (PPživě), jak již název napovídá, se věnuje organizaci zážitkových kurzů zdravotnické první pomoci, ze kterých si účastníci vždy odnáší nejen nové znalosti a dovednosti, ale zároveň i spoustu zážitků, díky kterým si základní principy první pomoci dobře zapamatují.

Celé páteční dopoledne bylo věnováno zaměstnancům úřadu. Hned na začátku zaznělo to nejdůležitější – že i zachránce musí hlavně dbát na svoji bezpečnost. „Mrtvý zachránce je špatný zachránce“, uvedla celý blok školitelka Lucie. Hned poté se dozvěděli, jak správně volat o pomoc. Při zdravotních potížích je vždy lepší volat 155. Pokud jsou ale v zahraničí nebo nemají signál, je lepší volat na číslo 112. Ve většině případů se nejvíce vyplácí mít staženou aplikaci Záchranka a přes ni kontaktovat zdravotní záchrannou službu. Dokáže nám nejen poradit, ale záchranářům také ukáže naši aktuální polohu přes GPS. Každá vteřina se při záchraně lidského života počítá a i přesně určená lokalita urychlí práci záchranných složek.

Poté si účastníci školení vyzkoušeli nepřímou masáž srdce na dvou panácích – Andule a Fredovi. Zatímco Andula byla drobná žena, Fred byl stokilový statný muž, na kterém šla nepřímá masáž srdce více ztuha. Hlavně u Freda bylo oživování velmi fyzicky náročnou činností a všichni se u nácviku trochu zapotili. A také zasmáli, protože ideální rytmus stlačování hrudníku je přibližně stokrát za minutu. Podobný rytmus má i oblíbená vánoční píseň „Rolničky, rolničky“, popřípadě hit od Bee Gees „Stayin‘ alive“. Musíme přiznat, že zpívat si u zachraňování života jednu z těchto písniček vypadá trochu komicky. Nemění to ale nic na tom, že i takováto drobnost může k úspěšné resuscitaci přispět.

https://youtu.be/71NaQKYaZJM

Na závěr celého školení byli účastníci zapojeni do dvou simulací. Při první došlo k dopravní nehodě. Auto srazilo chodce, který skončil s otevřenou zlomeninou nohy pod přední částí vozidla. V autě zůstali čtyři lidé, každý s různými zraněními. Vše ještě komplikoval kamarád sraženého chodce, který zpanikařil a pobíhal bezmyšlenkovitě po ulici. S touto nepříjemnou situací si museli poradit zachránci, kteří k nehodě doběhli. Naštěstí se všechny podařilo zachránit a vše dobře dopadlo.

Hned vzápětí se role prohodily, z původních zachránců se stali zachraňovaní. V místní hospodě došlo ke rvačce, ve které opilá žena pořezala dva lidi, jejich kamarádka diabetička začala kolabovat a muž byl zasažený elektrickým proudem. Nechybělo ani vnitřní zranění a panikařící kamarádky. Ani v této nepřehledné situaci se zachránci neztratili, všem poskytli adekvátní pomoc. Bohužel někteří zapomněli na první pravidlo, a to myslet na vlastní bezpečnost, a nechali se zasáhnout elektrickým proudem také. Ještě že vše byla jenom hra a všichni účastníci se mohli vydat společně na oběd s úsměvy na tvářích.

Po hodinové pauze se účastníci školení vyměnili a do komunitního centra v Kamýku nad Vltavou dorazilo 18 žen, členek klubu seniorů. Program pro ně byl trochu kratší, ale o žádné důležité informace účastnice nepřišly. Navíc se dozvěděly, jak rozpoznat nebezpečnou mrtvici, kdy je přivolání rychlé pomoci zdravotníků klíčové pro záchranu života i zdraví zasaženého člověka. Dámy vše braly s humorem a s velkým nadšením se pustily do nácviku resuscitace a vyzkoušely si i automatický defibrilátor určený pro laickou pomoc. Po skončení kurzu seniorky odcházely nadšené a plné nových dojmů.

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!