Vichřice zafoukla do Česka blackout

Vichřice zafoukla do Česka blackout

Určitě si ještě dobře pamatuje nedávnou smršť hurikánů, která zasáhla Karibik a jihovýchodní část USA. Tomuto tématu jsme se věnovali v samostatném článku, který si můžete přečíst zde. I my v Česku jsme ale dostali drobnou ochutnávku toho, jakou silou příroda disponuje. Ať už se jednalo o bouři Xavier nebo orkán Herwart. Posledně jmenovaná mimořádná událost si vyžádala na našem území 4 mrtvé. Jednalo se o nejničivější bouři od orkánu Kyrill v roce 2007. Síla větru sahala až ke 200 km/h. Škody byly vyčísleny přibližně na 1,5 mld. Kč. Bez elektrické energie bylo více jak 500 000 odběrných míst. Na několika českých řekách byl vyhlášen 3. povodňový stupeň.
Tentokrát se naštěstí lidé ve většině případů nemuseli obejít bez elektrického proudu na delší dobu, i když i jeden den byl pro některé domácnosti zátěžovým testem. A co by lidé dělali, kdyby nastal blackout neboli rozsáhlý výpadek elektřiny? Tato problematika není v ČR detailněji zpracována, a i když některá opatření se postupně pomalu zavádějí, řešení se hledají opravdu velmi těžko. Našemu státu už dva takové velké výpadky z důvodu přetížení sítě hrozily. Naštěstí se podařilo nebezpečí zažehnat. V tomto článku najdete jednu z možností, jak se na blackout připravit. A co vy, myslíte, že byste zvládli týden bez elektrického proudu?

PS: Dnes se na nás žene další orkán, jmenuje se Xanthos.

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!