Chodouny a Lounky se zapojí do projektu Odolná obec

Chodouny a Lounky se zapojí do projektu Odolná obec

Každý z pamětníků či filmových nadšenců si jistě vybaví obec Chodouny a její místní část Lounky, ve kterých se před 56 lety natáčel slavný český film Starci na chmelu. Obec na Roudnicku se však dostala do povědomí i proto, že se musela opakovaně potýkat s povodněmi. Obec ležící na břehu Labe zasáhly katastrofické povodně v roce 2002, kdy na louněcké návsi vystoupala povodňová voda až do výše 6 metrů a v Chodounech se vytvořilo jezero, které se dařilo odčerpávat jen s obtížemi. Po povodních podlehlo demolici 9 domů a 12 rodin tak přišlo o střechu nad hlavou. Povodně se obci nevyhnuly ani v letech 2006 a 2013, které již nebyly tak ničivé, ale přesto po sobě zanechaly spoustu škod na majetku a zdraví obyvatel obce.

Protože nebezpečí povodní stále obyvatele obce ohrožuje, zapojí se Chodouny a Lounky do projektu Odolná obec. Po domluvě s vedením obce se budou konat osvětové akce pro občany, vydávat informativní brožurka a realizovat další protipovodňová či preventivní opatření, aby se co nejvíce zlepšila bezpečnost obyvatel v obci.

Podívejte se i na video z roku 2002, kde hasiči zaznamenali zaplavení v Chodounech a v místní části Lounky:

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!