„BLACKOUT“ – Co to je a jak se během rozsáhlého výpadku elektřiny zachovat?

„BLACKOUT“ – Co to je a jak se během rozsáhlého výpadku elektřiny zachovat?

Dočasná přerušení dodávek elektřiny všichni dobře známe. Stačí silná vichřice či drobná porucha a nepříjemnost v podobě nefungující elektroniky a světel v domácnosti je na světě. Naštěstí nás tyto krátké výpadky příliš neohrožují a na většině míst, kde jsou dodávky životně důležité (např. nemocnice), mohou krátkodobě pomoci generátory či akumulátory.

Co by se ale stalo, kdyby výpadek zasáhl rozsáhlé území a trval dlouho, třeba několik dní? To by pro naši společnost, která je na dodávkách elektrické energie víceméně závislá, byl velký problém. Zastavil by se průmysl, doprava na železnici, nefungoval by mobilní signál ani internet. Na většině čerpacích stanic bychom nemohli natankovat palivo a paradoxně by se zastavily i uhelné a jaderné elektrárny, které samy o sobě mají velké energetické nároky na svůj provoz (např. na dopravu uhlí a chlazení jaderných reaktorů). Tomuto stavu říkáme právě „Blackout“.

Co se stane, když k „blackoutu“ dojde?

V České republice k žádnému „blackoutu“ naštěstí ještě nedošlo, ale i tak je dobré si připomenout, jaká nebezpečí tento stav přináší a jak se na něj připravit a reagovat. V první řadě si musíme uvědomit, že „blackout“ není běžný výpadek elektřiny, jejíž dodávka bude do několika hodin obnovena. Jedná se o situaci, kdy se bez elektrického proudu ocitne velké území (např. velká část ČR). V prvním okamžiku zhasnou světla, přestanou fungovat elektronická zařízení, lidé mohou uvíznout ve výtazích, semafory přestanou svítit.

Po několika hodinách nebudou fungovat bankomaty, čerpací stanice, obchody, nastanou problémy s dodávkami plynu a vody. Později začne docházet ke ztrátě signálu mobilních operátorů a internetu. Večer samozřejmě dojde k problémům s osvětlením, a to jak v domácnostech, tak venku v ulicích. Vaření v mnoha domácnostech bude také problematické, v zimě navíc nebude na mnoha místech fungovat topení. Ztížen bude přístup k informacím, fungovat bude jen rádio na baterie nebo autorádio, informace budou k dispozici na vývěskách obcí a měst. Lidé musí počítat s tím, že v případě „blackoutu“ může výpadek elektřiny trvat i dva dny, ale samozřejmě i déle.

A jak se v případě „blackoutu“ zachovat?

  • V první řadě odpojte všechna elektrická zařízení ze sítě a zavřete plynové spotřebiče.
  • Neotvírejte zbytečně lednici a mrazák, aby potraviny vydržely co nejdéle v chladu. Některé zmražené potraviny můžete přemístit i do lednice a prodloužit tak dobu, kdy bude v lednici chlad. V zimě můžete samozřejmě dát potraviny ven na bezpečné místo. Primárně spotřebovávejte rychle se kazící potraviny. Otevřené budou pravděpodobně pouze malé obchody, nebude ale možné platit kartou. Zásobte se také pitnou vodou. K ohřevu jídla můžete použít např. krby, krbová kamna, venkovní ohniště, plynové přenosné vařiče. Pro svícení používejte nejlépe svítilny a čelovky, svíčky pouze v krajní nutnosti (nebezpečí požáru).
  • V chladném počasí co nejméně větrejte a dobře se oblečte. Pokud to jde, sbírejte dešťovou vodu a používejte ji jako užitkovou (např. na splachování toalety). Jestliže potřebujete někam cestovat, buďte v provozu opatrní a šetřete pohonné hmoty, tankování může být komplikované. Počítejte i s tím, že hromadná doprava bude také omezená a cestování tak bude velmi obtížné.

I na „blackout“ se dá připravit dopředu.

Pokud máte tu možnost, pořiďte si elektrocentrálu a zařiďte si možnost připojení náhradního zdroje elektrické energie. Doporučuje se také mít v zásobě kanystr pohonných hmot. Mějte doma rádio na baterie, všechna zařízení se snažte mít stále nabitá (mobil, notebook), případně si pořiďte powerbanky. V zásobě uchovávejte pravidelně užívané léky, balenou pitnou vodu a trvanlivé potraviny v množství, které by pro všechny členy domácnosti vystačilo na 3 dny. Nezapomínejte ani na své domácí mazlíčky. Zvažte pořízení přenosného plynového vařiče a pamatujte na to, abyste u sebe měli vždy nějakou hotovost. V domácnosti by neměly chybět svítilny pro případné noční svícení.

Po obnovení dodávek elektrické energie je doporučováno elektrické spotřebiče pouštět postupně, aby nebyla síť okamžitě znovu přetížená. Nejdříve zapojte zpět do sítě lednici a mrazák, lze využít osvětlení a topení. Se zapojením pračky, myčky, sušičky či žehličky počkejte co nejdéle. Plynové spotřebiče, které byly mimo provoz, zprovozněte až po návštěvě pracovníka plynárenské společnosti nebo po ověřené informaci o jejich bezpečném opětovném používání. Vodu z vodovodního řadu nejdříve nechte odtéct a ověřte si, že je nezávadná. Zkažené potraviny zlikvidujte, a naopak zásobte se znovu trvanlivými potraviny pro případ dalšího výpadku. Nepřestávejte také sledovat aktuální informace.

Ke stažení:

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!