Rumbursko se s hrozbou povodní dokáže vyrovnávat čím dál lépe

Rumbursko se s hrozbou povodní dokáže vyrovnávat čím dál lépe

Beseda v rumburské knihovně

Víte, jakými mikroorganismy může být vaše voda ve studni znečištěna? A tušíte, jak je potřeba studnu ošetřit po povodních? Tyto otázky se pravděpodobně honily hlavou mnoha obyvatelům Děčínska a Šluknovska po letošních přívalových povodních. Pro potřeby občanů ze záplavových území jsme proto spolu s krizovým řízením města Rumburk uspořádali ve středu 15. září v Městské knihovně besedu na téma „Úskalí čistoty vody po povodních“.

Tématu a vedení besedy se ujala odbornice v tomto oboru – paní RNDr. Dana Baudišová, Ph.D. ze Státního zdravotního ústavu, která se této problematice dlouhodobě věnuje. Nejvíce jsme se zabývali nebezpečími, která může znečištěná voda ve studnách s sebou přinášet. Různé typy mikroorganismů představují rozdílná nebezpečí pro zdraví člověka a je třeba se na ně při rozboru vody dostatečně zaměřit. Po povodních bývá situace se znečištěním navíc mnohem horší a studny se musí nechat správně vyčistit. Studny jsou často plné nečistot a zaplavené kontaminovanou vodou (například z pastvin či vyplavených septiků).

S tímto problémem se i v tomto roce bohužel potýkají obyvatelé Děčínska a Šluknovska, kde přívalové povodně řádily v polovině července. Při řešení jejich následků pomáhala i cisterna pořízená díky projektu Odolná obec. Ta sloužila obyvatelům Lobendavy, kteří o zdroj nezávadné vody kvůli zaplaveným studním přišli.

Odvodnění ulice Sukova v Rumburku

Díky projektu Odolná obec financovanému německou Diakonií Katastrophenhilfe bylo provedeno odvodnění v ulici Sukova, kde místním obyvatelům hrozilo zaplavení domů i v případě menších přívalových povodní. Veškeré stavební úpravy se podařilo stihnout do konce letošního srpna. Věříme, že stávající opatření z části ochrání místní obyvatele před povodněmi, které Šluknovsku hrozí velmi často.

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!