Obyvatelé Štětí-Počeplic mají nového povodňového rádce

Obyvatelé Štětí-Počeplic mají nového povodňového rádce

Štětí se jako další z obcí zapojených do projektu Odolná obec dočkalo informačního letáku nazvaného Povodňový rádce pro obyvatele Štětí-Počeplic. Leták jsme mohli vytvořit i díky diskuzím s místními obyvateli tak, aby jim v budoucnu mohl co nejlépe posloužit. Děkujeme občanům, kteří si našli čas, byli ochotni podělit se s námi o své zkušenosti z minulých povodní a pomohli nám připravit informační leták pro své spoluobčany.

Středisko humanitární a rozvojové spolupráce vydalo informační leták za finanční podpory Diakonie Katastrophenhilfe. Leták budeme distribuovat občanům do domácností i na některých akcích pořádaných městem Štětí. Jeho elektronickou podobu bude možné kdykoliv nalézt také zde. K dispozici je rovněž ve formě praktického magnetu na lednici se všemi důležitými informacemi a kontakty.

Co se v informačním letáku dozvíte?

Leták v první řadě vysvětluje, jak poznat, že se blíží povodeň, při jakém průtoku Labe je vyhlašován 3. stupeň povodňové aktivity a kdy lze očekávat, že bude třeba se evakuovat. Pro porovnání jsou v letáku uvedeny i údaje z minulých velkých povodní, které uvádějí, jaké průtoky Labe byly zaznamenány.

Dále Povodňový rádce napoví, jak postupovat při evakuaci, a to od přípravy evakuačních zavazadel přes stěhování nábytku až po asistování při evakuaci sousedů. Evakuační plán myslí i na domácí mazlíčky. V příručce proto najdete informace o tom, jak zajistit jejich bezpečí, včetně kontaktů na organizace, které mohou pomoci.

Dozvíte se také, kde najít povodňový plán města, kde získávat aktuální informace a kdo vám poradí, co dělat, když si nebudete vědět rady.

Nechybí samozřejmě ani tipy, jak postupovat po povodni, tedy kdy se vrátit domů, jak se zbavit vody, na co se zaměřit při odstraňování škod a jak si dům zařídit, aby v případě další povodně proběhl návrat do původního stavu co nejrychleji.

Leták je plný užitečných informací, rad a obsahuje všechny potřebné kontakty. Zároveň není nijak dlouhý a jelikož vznikl ve spolupráci s místními obyvateli, věříme, že v něm rychle a bez problému najdete vše, co budete potřebovat.   

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!