Hrobce či Chodouny neváhaly podpořit obce zasažené tornádem

Hrobce či Chodouny neváhaly podpořit obce zasažené tornádem

Konec června nám všem ukázal, že v dnešní době neohrožují obce v České republice pouze povodně či silné vichřice. Ničivou hrozbou mohou být i další extrémní klimatické jevy, v živé paměti máme nyní následky tornáda na Jižní Moravě. Tato i další události posledních dní ukazují, že je stále potřeba se na mimořádné události připravovat a dbát na bezpečnost občanů žijících ve městech i na venkově.

Naštěstí se ukázala solidarita lidí napříč celou zemí se zasaženými obcemi – Moravskou Novou Vsí, Mikulčicemi, Hruškami, Lužicí a městskými částmi Hodonína Bažantnice a Pánov. Z partnerských obcí projektu se do pomoci zapojily například obce Hrobce a Chodouny. Obě obce mají za sebou špatnou zkušenost s povodněmi, a neváhaly proto poničeným vesnicím na Hodonínsku a Břeclavsku okamžitě pomoci.

Chodouny přispěly obcím finančně, v Hrobcích se sešla materiální humanitární pomoc, kterou členové sboru dobrovolných hasičů odvezli až na Moravu. Materiální pomoc byla nakonec předána zejména zasaženým obyvatelům v Hruškách u Břeclavi, kde pomoc organizovalo mezi jinými i Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE.

Extrémní klimatické jevy se bohužel mohou vyskytnout všude a napáchat obrovské škody. Nelze se před nimi stoprocentně uchránit, proto je snižovaní případných dopadů pro ochranu obyvatel klíčové. V Hrobcích za tímto účelem probíhá rekonstrukce a modernizace rozhlasu, který slouží k varování obyvatel před nebezpečím. Rozhlas by od začátku podzimu měl být slyšet úplně všude v obci Hrobce i její části Rohatce, varovný systém bude také umět rozesílat e-maily a vysílat bude mnohem snazší a rychlejší.

Zapojte se a darujte

Díky vám předcházíme dopadům přírodních katastrof, zasahujeme při povodních a suchu v České republice a pomáháme lidem, které přírodní katastrofa postihla. Váš dar použijeme tam, kde bude nejvíce potřeba. Také vás budeme pravidelně informovat o tom, jak dary využíváme.

Děkujeme vám, že podporujete naši práci!